Jan Škrjanc

Triatlonec

Profil

Leto in kraj rojstva: 2001, Ljubljana, Slovenija
Kraj bivanja: Vrhpolje pri Kamniku, Slovenija
Matični klub: Triatlonski klub Trisport, Kamnik, Slovenija
Status: Član mladinske triatlonske reprezentance Slovenije s statusom perspektivnega športnika

Predstavitev

Jan Škrjanc je zagrizen športnik, triatlonec. S triatlonom se je pričel ukvarjati pri šestih letih v Triatlonskem klub Trisport Kamnik. Sprva je tekmoval predvsem na domačih tekmovanjih, od 2015 tekmuje tudi v tujini. V letu 2017 je prestopil v kategorijo mlajših mladincev in takoj opozoril nase.

V letošnjem letu drugo leto tekmuje v kategoriji starejši mladinci. Je član mladinske triatlonske reprezentance, v letu 2019 je postal državni prvak v duatlonu v svoji kategoriji.

Od leta 2017 dalje tekmuje na tekmah Evropskega pokala za mladince v sprintu, kjer se tako na tekmah kot v skupni razvrstitvi za Evropski pokal za mladince uvršča visoko. Najvišje se je dosedja uvrstil na 6.mesto na posamični tekmi (2018, 2019), ter skupno 8. mesto (2018).

V juliju 2018 je uspešno opravil kvalifikacije za Olimpijske igre mladih v Banyoles v Španiji in se kot prvi moški predstavnik v triatlonu iz Slovenije v oktobru 2018 udeležil Olimpijskih iger mladih v Buenos Aires v Argentino.

S svojimi nastopi je dokazal, da kot mladinec sodi med Top30 mladih triatloncev v Evropi.

V letošnjem letu si želi predvsem maksimalno dobrih nastopov, z njimi pa verjame, bodo prišli tudi rezultati. Glavni fokus letošnje triatlonske sezone so tekme v Evropskem pokalu za mladince v sprintu, Evropsko prvenstvo za mladince ter uspešne kvalifikacije na Svetovno prvenstvo.

Trenira pod vodstvom Klemna Laurenčaka in Grege Zoreta, oba sta izkušena trenerja triatlona.

Jan je dijak 4. letnika Športne gimnazije Šiška in uspešno usklajuje šolanje s športom.

Trener Klemen Laurenčak

Jan spada med najprodornejše mlade evropske triatlonce, ki se bodo v nekaj letih priključili svetovnemu vrhu. To je dokazal v sezoni 2018, ko je na rang lestvici končal med najboljšimi tekmovalci, ter seveda z uvrstitvijo na YOG (Olimpijske igre mladih) v Buenos Airesu. Glavna skrb Jana in vseh nas, ki mu pomagamo, je zagotovo konstanten napredek. Tako bodo zagotovljeni vrhunski rezultati tudi v vedno hujši konkurenci, ki jo prinašajo višje starostne kategorije. Jan ima še ogromno rezerve glede na konkurenco, predvsem v količini treninga. Zato sem prepričan, da nas bo v prihodnjih letih redno razvajal z odličnimi rezultati.

Klemen Laurenčak je trener zelo uspešnega mladinskega triatlonskega moštva v klubu Trisport Exoterm Kamnik, katerega član je Jan Škrjanc, iz katerega prihaja več državnih mladinskih reprezentantov. Kot član strokovnega sveta pri Triatlonski zvezi Slovenije pomaga pri razvoju triatlona v Sloveniji. Klemen kot zunanji strokovni sodelavec dela na Fakulteti za šport na katedri za monostrukturne športe, kamor spada tudi triatlon. Kot trener dela že 13 let, od tega šest let kot profesionalen trener.

Trener Grega Zore

Jan Škrjanc je eden najbolj perspektivnih mladih slovenskih triatloncev na katerega lahko računamo v prihodnosti, da se lahko povzpne povsem na vrh. V mlajših kategorijah je s svojim talentom že nakazal, da gre za nadpovprečnega tekmovalca, ki se lahko kosa tudi z veliko starejšimi. Je popolnoma predan športu in pripravljen na vsakodnevne napore in treninge. Je izredno inteligenten, kar s pridom izkorišča tudi v športu. Sam ga vidim kot zelo pametnega tekmovalca, ki zna počakati na pravo priložnost in jo zgrabiti v pravem trenutku. Zelo dobro zna usklajevati tudi šolske obveznosti s športom, kar mu omogoča mirno pripravo na tekmovanja. Osebnostno je zelo družaben in odprt človek, kar mu bo v športu sigurno prav prišlo, saj ga čaka še veliko potovanj in dolgih priprav s športniki iz vsega sveta.

Grega Zore živi in dela na Švedskem kot glavni trener v enem najstarejših klubom na Švedskem Stockholmspolisens IF. V okviru lastnega podjetje G3 Coaching se od 2013 profesionalno ukvarja s trenerstvom in deluje na področju vrhunskega triatlona. Od leta 2010 je član ekipe oddelka za razvoj športa Evropske triatlonske Zveze ETU kot izvajalec trenerskih seminarjev in kampov za države v razvoju. Opravil je več trenerskih seminarjev, med drugim Trenerski seminar Mednarodne triatlonske Zveze ITU in Britanske triatlonske Zveze BTF. Kot trener je s svojimi varovanci osvojil dve medalji na evropskih mladinskih prvenstvih.