Priprave na novo sezono

marec 2018

Kar nekaj časa je minilo od mojega zadnjega zapisa, ki je nastal takoj po zaključku lanskoletne triatlonske sezone.

Po zaključeni sezoni v jeseni 2017 sem po treh tednih popolnega počitka, v novembru, ponovno pričel s treningi za prihajajočo sezono 2018. Do sredine januarja smo vse treninge opravili doma, v Kamniku ali v Ljubljani. Dvakrat na teden sem pred šolo plaval v 16-metrskem bazenu v Kamniku in dvakrat na teden v bazenu Fakultete za šport Ljubljani. Tekaške treninge smo izvedli predvsem v Kamniku, kolesarili pa smo na gorskem kolesu, vse dokler je vreme to omogočalo. Ko se je vreme toliko poslabšalo, da treninga tudi na gorskem kolesu ni bilo mogoče izvesti, sem pričel s treningi na trenažerju v domači kleti. Pred prihodom na priprave smo doma delali predvsem na bazi, se pravi na količini treninga in nabiranju kilometrov.

Na prve priprave v tujini, kot je sedaj že to postala tradicija, smo se odpravili v prvih mesecih novega leta. Februarja smo se večja ekipa triatloncev iz Kamnika, ki se med seboj dobro poznamo, odpravili na priprave v Španijo, in sicer v mesto Torremolinos. Torremolinos je mesto blizu Malage, kjer so tudi v tem času leta odlični pogoji za trening.

Za kolesarjenje so na voljo odlične ceste s prekrasnimi razgledi, vremenski pogoji pa so že omogočali vožnjo v kratkih dresih. Plavali smo v zunanjem 50-meterskem bazenu, kjer je bila voda ogreta na prijetnih 29 stopinj. Tekaške treninge smo opravljali na bližnjem stadionu in na obali. V Španiji smo delali predvsem na bazi (dolgi treningi in nizka intenzivnost). Ko je bilo doma najbolj mrzlo (-20 stopinj), smo mi dva tedna trenirali na prijetnih 20 stopinjah nad ničlo.

V Španiji smo počasi začeli povečevati tudi intenzivnost treningov. Poudarek smo dali predvsem treningu kolesarjenja, saj nam vremenske razmere takrat tega doma še niso omogočale. Pripravljenost seveda ni bila na najvišjem nivoju, saj se je letos glavni del sezone začel relativno pozno, sem pa vseeno bil zadovoljen z napredkom. Čeprav smo veliko poudarka dali treningu na kolesu, smo delali tudi na izboljšanju plavalne in tekaške tehnike.

V Španijo smo se odpravili s petimi sotekmovalci iz domačega kluba. Moja družba so bili triatlonci Matevž Planko, Domen Obreza, Tjaša Vrtačič in Ajda Ahačič, ki so tudi sicer moje ekipa, s katero treniram doma. Trenirali smo pod vodstvom trenerja Grege Zoreta, uveljavljenega trenerja triatlona iz Kamnika, ki živi in dela na Švedskem. Vsi skupaj smo stanovali v apartmaju v samem centru mesta ter do bazena imeli cca. 800 m, do plaže pa dobrih 500m.

V marcu so sledile še ene priprave pred prihajajočo sezono in sicer z domačim klubom Triatlonskim klubom Trisport iz Kamnika. Tam smo trenirali pod vodstvom našega stalnega trenerja triatlona Klemna Laurenčaka iz Ljubljane. Devet dnevne priprave so bile organizirane v Medulinu na Hrvaškem, kjer se priprave našega kluba izvajajo že vrsto let. Vreme nam tokrat ni bilo naklonjeno, saj je bilo mraz, in za kolo ali tek se je bilo potrebno dobro obleči. Vsekakor pa je bilo vreme boljše kot doma, saj je omogočalo treninge na prostem, kar pa doma ne bi bilo mogoče. V Medulinu smo začeli povečevati intenzivnost treningov tako, da smo začeli delati več hitrih intervalov.

Pred začetkom sezone sem skušal čim več stvari postoriti tudi v šoli.

Lep pozdrav do naslednjega zapisa,

Jan

Ključne besede: triatlon; tek; trening; priprave; kolesarjenje; Malaga; Španija; plavanje; Medulin; Hrvaška; stadion