Drugačna sezona 2020

december 2020

Za mano je triatlonska sezona, ki bi jo težko imenoval kot drugačna. Po zaključku sezone 2019 sem po tritedenskem premoru začel s pripravami na novo sezono, sezono 2020. Kmalu po pričetku treningov se je pojavila težava. V stopalu sem med tekom začel čutiti močne bolečine. Po kar nekaj zdravniških pregledih so ugotovili, so na koncu da gre za stres frakturo. Sanacija poškodbe se je vlekla skoraj pol leta in zaradi tega sem bil primoran v obdobju od oktobra 2019 do februarja 2020 izpusti ves tekaški in tudi večino kolesarskega treninga. Trening teka sem v tem času delno nadomestil z aqua joggingom.

Leto 2020 je bilo posebno tudi zato, ker sem poleg športnih ciljev imel tudi drugačne cilje. Letos sem obiskoval zadnji letnik na Športni gimnaziji Šiška in pred mano je bila matura. V kolikor lahko poškodbo oziroma njeno sanacijo gledam s pozitivne plati sem lahko malo več svojega časa posvetil šoli in pripravam na maturo.

Poškodbo sem sredi februarja saniral, ter v dogovoru s trenerjem počasi in postopoma ponovno začel z dodajanjem treningov teka in kolesa. Skoraj polletna odsotnost resnih treningov se je močno poznala na moji pripravljenosti. Zdelo se mi je kot da začenjam trenirati od začetka. Po nekaj tednih sestavljenega treninga pa so se počasi začeli vračati stari občutki. Žal se je takrat tudi začelo obdobje korona krize in karantena, ki mi je onemogočila trening plavanja. Karanteno sem izkoristil za res intenzivne priprave na maturo.

Zaradi situacije z virusom covid19 je evropska triatlonska zveza odpovedala večino evropskih pokalov in tudi evropsko prvenstvo, kmalu za tem je prišla tudi odpoved svetovnega prvenstva. Temu pa so ena za drugo sledile še odpovedi domačih tekem. Kmalu mi je bilo jasno, da letošnja sezona ne bo taka kot smo jih bili vajeni v prejšnjih letih. Da bo drugačna.

Zame je sezona potekala brez mednarodnih tekem, sem pa kljub temu nastopil na treh domačih tekmah.

Prva letošnja tekma, na kateri sem nastopil po koncu karantene, je bil kronometerski triatlon v Ljubljani. Tekma je potekala v drugačnem formatu kot smo ga triatlonci, ki tekmujemo na krajših razdaljah, običajno vajeni. Tekmovalci smo štartali v enominutnem intervalu vsak zase, prav tako na kolesarskem delu vožnja v zavetrju ni bila dovoljena. Sam sem šel na tekmo popolnoma brez pričakovanj, saj po tako dolgem premoru brez tekmovanj in odsotnosti treninga v pripravljalnem obdobju nisem imel občutka v kakšni formi sem. Kljub temu sem bil nad nastopom pozitivno presenečen, še posebej s kolesarskim delom, kjer sem dosegel odličen čas. Na koncu sem končal na 4. mestu absolutno, v svoji kategoriji pa sem zmagal.

Druga tekma, katere sem se udeležil, je bila akvatlon Rajhenburg, ki je štela tudi za državno prvenstvo. Na tekmo se nisem posebej pripravljal, vendar sem jo vzel kot trening tekmo, saj sem bil sredi priprav na triatlon Bled. Med tekmo sem zelo trpel poznal se je primanjkljaj priprav v zimskem času. Moj nastop ni bil na nivoju kot sem ga vajen. Kljub temu sem v svoji kategoriji osvojil naslov državnega podprvaka.

Zadnja tekma v letošnji res močno okrnjeni sezoni je bila triatlon Bled, v organizaciji domačega kluba TK Trisport Kamnik na Bledu. Bila je posebna in čutil sem kar malo nervoze Prvič v vsej svoji triatlonski karieri sem tekmoval v olimpik razdalji (1.5km plavanja, 40km kolesa, 10km teka), ki je tudi olimpijska disciplina. Tekma je štela tudi za državno prvenstvo v olimpik triatlonu. Kljub temu, da je bila to zame prva tekma na tej razdalji, saj pred 18.letom zaradi starostnega limita ni dovoljeno nastopati, na sem nastopil suvereno, največ težav mi je na koncu povzročal tek, ki traja še enkrat dlje kot na sprint razdalji.

Mi je pa tekmovanje na tej standard razdalji všeč, saj je dirkanje bolj umirjeno in taktično, tako da se že veselim naslednjih tekem na tej razdalji. Končno absolutno 3. mesto ter naslov državni prvak v olimpik triatlonu v kategoriji starejših mladincev pravzaprav pove vse.

Ključne besede: triatlon; drugačna sezona; sezona 2020; poškodba; matura; korona; karantena, domače tekme; kronometrski triatlon; Ljubljana; dobra tekma; akvatlon; Rajhenburg; državni podprvak; olimpik; Bled državno prvenstvo; TOP3; državni prvak