Sezona po neplaniranem počitku

januar 2020

Po treh tednih počitka me je čakala naslednja tekma, tokrat na Ohridu. Tja sem odšel z visokimi pričakovanji, saj sem lani na tem prizorišču osvojil drugo mesto. Plavali smo dva kroga, v prvem sem se počutil dobro, v drugem pa sem bil že popolnoma brez moči. Tudi na kolesu ni bilo dosti bolje, tek pa je bil grozen.
Očitno se je tri tedne počitka močno poznalo na moji pripravljenosti in bil sem zelo razočaran, saj sem pričakoval veliko več.

Sledila je tekma v češkem Taboru. Z ekipo smo se tja odpravili s kombijem, progo in pogoje smo že dobro poznali, saj smo tam kar nekajkrat že tekmovali. Po razočaranju na Ohridu nisem točno vedel kaj pričakovati, sem se pa vsekakor nadejal boljšega nastopa. Konkurenca je bila izjemno močna in želel sem samo dati vse od sebe. Splaval sem dobro in bil v prvi večji skupini na kolesarskem delu. Tudi tekel sem, glede na odsotnost treninga, kar solidno, tako da sem bil z rezultatom in nastopom zadovoljen.

Naslednja tekma me je čakala na Slovaškem v Žilini, tja smo se odpravili skupaj s triatlonci iz Triatlonskega kluba Ljubljana in sicer smo se na pot odpravili s kombijem. Moja pripravljenost je bila že na kar solidnem nivoju in pričakoval sem dobro tekmo ter dobro uvrstitev. Plavanje mi ni uspelo tako, kot bi si želel, vendar sem na kolesu skupaj s tekmovalcem iz Švice opravil res izvrstno delo in kmalu sva ujela prvo skupino. Ravno sem dobro ujel skupino in se na začelju malo odpočil, ko sem hotel prestaviti v težjo prestavo se kolo ni odzvalo. Nekaj časa sem tako še vztrajal s prvo skupino pri približno 125 kadence, vendar zaredi veliko prelahkega prestavnega razmerja, kjer sem obtičal, to ni bilo prav dolgo mogoče. Kljub mehanični okvari sem se odločil, da bom tekmo zaključil. Na teku sem tekel kar dober tempo in prehitel kar nekaj tekmovalcev.

Sledila je tekma za Evropski mladinski pokal v Tulcei, Romunija. Na to tekmo sem se odpravil z visokimi pričakovanju in željo po zelo visoki uvrstitvi ter posledično dobrimi točkami za skupni seštevek za Evropski mladinski pokal. Odplaval sem odlično in iz vode prišel kot drugi, vendar na kolesu skupina ni delala tako, kot bi morala in kaj kmalu so nas ujeli. Kasneje nam je Belgijec še pobegnil na kolesu in na koncu tudi zmagal. Ker je na tek prišla kar velika skupina, se je tam odločalo o visokih mestih. Moj tek je zadostoval za 6. mesto, ki je hkrati izenačena moja najvišja uvrstitev na tekmah za Evropski mladinski pokal.

Sledila je tekma, ki sem se je verjetno najbolj veselil. Domača za Evropski mladinski pokal na Bledu. Progo poznam že iz prejšnjih let in vem, da na njej lahko tekmujem zelo dobro. Tekma je malo krajšega formata kot ostale tekme, zato je še toliko hitrejša. Splaval sem solidno, nekaj sekund za prvo skupino, in zato sem jih moral na kolesu loviti, ravno ko sem jih ujel, pa se je začel klanec in tako praktično nisem imel časa, da bi se vsaj malo razdihal. Tudi sama kolesarska proga na Bledu ne omogoča počitka, saj si klanci sledijo eden za drugim. Na kolesu sem ves čas trpel in je bilo to verjetno moje najtežje kolo do sedaj. Ko sem prišel na tek, so bile noge popolnoma trde in nisem mogel prav veliko iztisniti iz sebe. Bil sem kar precej razočaran, saj sem hotel na domačem terenu pokazati, da sem sposoben zelo dobrega rezultata.

Že naslednji vikend je sledila nova tekma in sicer v Zagrebu na Hrvaškem. Na štartni listi je bilo verjetno največje število mladincev na vseh tekmah za Evropski mladinski pokal letos. Posledično je bila v vodi nenormalna gneča in ne spomnim se, da bi se že kdaj tako pretepal v vodi kot na tej tekmi. Na pol poti do prve boje smo se praktično ustavili in se samo pretepali. Izplaval nisem preveč dobro in tako pristal v prvi zasledovalni skupini. Očitno pa sreča to sezono res ni (bila) na moji strani, saj mi je v četrtem krogu kolesa počila guma in tako sem bil prisiljen odstopiti.

Naslednji vikend smo že tekmovali v Beogradu v Srbiji. Tudi na tej tekmi sem se nadejal dobrega rezultata in samo upal sem, da ne bo šlo znova kaj narobe. Plaval sem odlično in iz vode prišel kot četrti, vendar se skupina na kolesu ponovno ni dobro organizirala in zasledovalci so nas ujeli. Tako je na tek prišlo verjetno 40 fantov hkrati. Pred seskokom iz kolesa mi je uspelo na tehničnem delu skupini malo pobegniti. Tako sem si pridelal kakšni dve ali tri sekunde prednosti pred vsemi in na tek odšel kot prvi. Kmalu me je skupina najhitrejših tekačev ujela, moj dokaj soliden tek pa je zadostoval za 12. mesto. S tekmo sem bil zadovoljen, predvsem s plavanjem, saj sem videl, da lahko izplavam z najboljšimi.

Zaradi lovljenja dobrih točk sem se za zaključek sezone odpravil na tekmo v Alanayo v Turčijo. Želel sem si dobre uvrstitve, saj bi se le tako lahko uvrstil med 32 najboljših mladincev v Evropi. Tekma je potekala v zelo vročem vremenu in zato je bila še toliko težja. Na plavanju sem se ponovno veliko pretepal in nisem plaval dobro, zato sem na kolo odšel z drugo skupino. Že na kolesu se nisem počutil preveč močnega , ko pa sem prišel na tek pa mi je postalo zelo slabo in sem bruhal. Tako sem spustil tempo in se na silo privlekel do cilja. Kasneje sem ugotovil sem, da je šlo za zastrupitev s hrano, saj je imel tudi moj spremljevalec naslednji dan trebušne težave. Žal me je to stalo dobrega rezultata, je pa vsekakor nekaj, na kar moram biti v prihodnje bolj pozoren.

Prva sezona med starejšimi mladinci je bila zame daleč od uspešne. Vendar vsi vemo, da so v športu vzponi in padci. Normalna stvar, brez katere na športni poti ne gre. Po drugi strani pa je to sezona, iz katere sem se zagotovo največ naučil in upam, da sem porabil vso nesrečo za nekaj časa. Po sezoni je sledil počitek, ki je prišel še kako. Z letom 2020 pa je pred nami nova sezona, ki upam in verjamem, da bo bolj uspešna od letošnje!

Do naslednjega zapisa,

Jan

Ključne besede: triatlon; počitek; evropski mladinski pokal; Makedonija; Češka; Slovaška, okvara; Romunija, dobra tekma; Bled; Hrvaška; odstop; Srbija; Turčija; vročina; vzponi; padci; drugačna sezona; 2020