Prvo leto kot starejši mladinec

junij 2019

V Letu 2019 sem prvič nastopal v kategoriji starejši mladinec. Po pripravljalnem obdobju sem novo triatlonsko sezono pričel v začetku aprila in sicer na duatlonu v Ribnici.

Po pripravljalnem obdobju sem novo triatlonsko sezono pričel v začetku aprila in sicer na duatlonu v Ribnici. Dobro pripravljen pred začetkom sezone sem zmagal v svoji kategoriji in osvojil absolutno četrto mesto.

Ribniškemu duatlonu je v aprilu sledil je še en duatlon in sicer v Logatcu, ki je štel tudi za državno prvenstvo. Z dobrim prvim tekom sem konkurenco pustil za sabo in na koncu osvojil prvo mesto v kategoriji in tako postal državni prvak, v absolutni konkurenci pa ponovno osvojil četrto mesto.

Na začetku maja je sledila prva tekma v triatlonu in sicer na Ptuju. Triatlonska tekma, kjer se običajno zares pokaže, kako dobro si delal v pripravljalnem delu sezone. Po dobrem plavanju, odličnem kolesarskem delu in solidnemu teku sem osvojil prvo mesto v kategoriji in drugo mesto absolutno. Ta rezultat mi je dal vedeti, da smo čez zimo delali dobro in da sem dobro pripravljen na izzive prihajajočih mednarodnih tekem.

V polovici maja je sledila tudi prva tekma za mladinski evropski pokal v poljskem Olzstynu v sezoni 2019. Tja smo se odpravili skupaj s trenerjem Klemnom Laurenčakom in sotekmovalcem Matevžem Plankom. Tekma mi je predstavljala prvi večji izziv te sezone in zato sem jo že nestrpno pričakoval. S solidnim plavanjem sem sicer malo zaostal za prvo skupino, vendar smo se z dobrim delom na kolesu uspeli združiti v eno veliko skupino pred zaključkom kolesarjenja. Na tek je tako skupaj prišla kar velika skupina tekmovalcev. Na žalost se na teku nisem več počutil najbolje, verjetno zaradi preveč aktivnega dela na kolesu, ki mi je pobralo veliko moči. Tek pod pričakovanji je zadostoval za končno 12. mesto, kar pa je bil za prvo mednarodno tekmo sezone zadovoljiv rezultat.

Konec maja sem se po dveh tednih kvalitetnega treninga odpravil na najpomembnejšo tekmo te sezone in sicer Evropsko prvenstvo za mladince v nizozemskem Weertu. Tja sem odšel zares dobro pripravljen. Na sami tekmi sem, nakljub veliko pretepanja v vodi, plaval odlično in tako le nekaj sekund zaostal za prvimi. Na kolesu smo se kmalu čisto približali prvi skupini, nato pa BUM. Tekmovalec pred mano je še na hitro odvil stran od stožca, ki je zoževal cestno traso, jaz pa sem zapeljal direktno vanj in čez stožec. Pri hitrosti 50km/h me je vrglo čez kolo in edino, česar se spomnim je, kako sem se po hrbtu peljal po asfaltu. Ko sem se ustavil, sem pogledal ali lahko nadaljujem, vendar sta bili obe zadnji vilici kolesa zlomljeni, menjalnik skrivljen v špice zadnjega kolesa, bolečina zaradi padca pa prehuda. Hitro je prišel rešilec in me odpeljal v šotor za medicinsko oskrbo. Na srečo ni bilo nič zlomljeno, razen kolesa, sem pa sem bil precej podrgnjen po celem telesu, rana na kolenu je bila zelo globoka. S padcem so tako vsi plani o uvrstitvi na svetovno prvenstvo splavali po vodi, sam pa sem bil sredi triatlonske sezone zaradi poškodb, odrgnin in globoke rane, primoran v tri tedne prisilnega počitka. Zaradi padca sem moral izpustiti tudi s planom predvideno naslednjo mednarodno tekmo v ukrajinskem Dnipru.

Do naslednjega zapisa,

Jan

Ključne besede: triatlon; duatlon; starejši mladinec; tekma; evropski mladinski pokal; Poljska; Evropsko prvenstvo za mladince; Nizozemska; padec; poškodba; kolo; počitek