Priprave Fuerteventura

marec 2019

Priprave na letošnjo triatlonsko sezono so bile nekaj posebnega. Običajno smo planirali dvoje priprav: januarja v toplih krajih in marca smo se običajno pridružili klubskim pripravam v Hrvaški Istri. Odločitev letos je bila, da sicer gremo v tople kraje, vendar na Kanarske otoke in to za 24 dni.

Tako smo se 16. februarja skupaj s klubskimi prijatelji Matevžem Plankom, Ajdo Ahačič in Tjašo Vrtačič odpravili na španski otok Fuerteventura. Na pripravah smo se pridružili avstrijski triatlonski ekipi iz Dunaja, ki se je pod vodstvom trenerja Martina Papište, prijazno odzvala našemu predlogu, da imamo skupne priprave na Kanarskih otokih.

Pogoji za trening so bili v času našega bivanja na otoku vrhunski. Temperatura je bila ves čas nekaj čez dvajset stopinj, tako da na dolge rokave na kolesu tudi pomislili nismo, po drugi strani pa ni bilo prevroče. Prebivali smo v vasici Las Playitas, kjer se nahaja odličen športni resort. V resortu lahko najdete objekte za vsaj 50 različnih športov. Sami smo uporabljali pokriti 50-metrski bazen za plavalni del treninga in pa malo oddaljeni atletski stadion za tekaški trening. Same ceste za kolesarjenje in tekaške poti so odlične. Na splošno so ceste precej prazne in vozniki so zelo uvidevni. Za kolesarske treninge je na voljo dovolj ravninskih predelov, ter vzponov. Za tekaške treninge so nam bili na voljo tudi odlični kamniti traili. Nekajkrat smo opravili trening plavanja tudi v odprtem morju. Plavali smo z neoprenskimi oblekami, saj ima morje vseeno osvežilnih 18 stopinj.

Naš apartma je bil namenjen bivanju štirih oseb, vendar je bilo v času priprav kar pestro, saj so se stalno dogajale menjave. Ajda je odšla domov po enem tednu priprav in njeno mesto je zasedel klubski kolega Domen Obreza. Po 14 dneh nas je zapustila Tjaša, pridružil pa se nam je švedski triatlonec Per Wangel. Ob koncu priprav smo bili v apartmaju sami fantje in ni nam bilo dolgčas. Matevž in jaz sva na pripravah preživela vseh 24 dni, ostali so udeležbo prilagodili svoji šolskim oz. študijskim obveznostim. Avstrijska triatlonska ekipa je otok zapustila po 14 dneh priprav.

Na pripravah za prihajajočo sezono smo veliko in dobro trenirali. Triatlonska forma se stopnjuje in mislim, da bo pred prvimi tekmami, ki so planirane za april, na pravem nivoju. Plani tekem za letošnje leto so namreč postavljeni, prav tako pa cilji, ki jih zasledujem. O tem pa kaj več naslednjič.

Na tem mestu gre zahvala vsem sponzorjem, ki so mi omogočili te priprave ter s tem novo triatlonsko sezono!

Do prihodnjega zapisa vas lepo pozdravljam,

Jan

Ključne besede: triatlon; tek; trening; priprave; kolesarjenje; Fuerteventura; Španija; plavanje; triatlonci; klub; plavalni bazen