Olimpijske igre mladih

november 2018

Za mano so vsi pravi izzivi letošnje sezone: kvalifikacije za Olimpijske igre mladih Španiji ter Evropsko prvenstvo za mladince ter tekme za Evropski pokal za mladince. Za mano je triatlonska sezona 2018. Najuspešnejša do sedaj. Vendar je bila pot do uspeha zanimiva.

Po tekmi na Ohridu sem pred seboj imel le-še eno tekmo v tej sezoni – Olimpijske igre mladih v Buenos Airesu v Argentini. Prvega oktobra sem se skupaj z ostalimi člani mladinske slovenske reprezentance odpravil iz Brnika do Pariza. Nato nas je čakal 14-urni let do Buenos Airesa. Na prizorišče smo prispeli sedem dni pred triatlonsko tekmo, ki je bila planirana 8. oktobra. Zato sem tam opravil še zadnjih nekaj treningov in nato je sledila tekma. Pred tekmo sem bil precej nervozen, čeprav sem vedel, da sem svoj cilj dosegel že s samo uvrstitvijo na Olimpijske igre mladih. Tekmo sem začel dobro, brez večjih pretepov. Splaval sem na repu prve skupine, vendar mi je na žalost zmanjkalo nekaj sekund, da bi tudi na kolesu ostal s prvo skupino. Tako smo malo za prvo skupino ostali štirje tekmovalci, ki smo se cel kolesarski del lepo menjali in sodelovali. Na tek sem prišel že kar izmučen in na žalost nisem uspel odteči, tako kot sem si želel. Moj nastop je na koncu zadostoval za absolutno 19. mesto na individualni triatlonski tekmi. Tri dni kasneje, 11.oktobra, nas je čakala še triatlonska tekma mešanih kontinentalnih štafet, katere sestava je bila odvisna od rezultatov na individualni tekmi. V ekipi Europe 6 sem bil z Britanko Libby, Portugalko Ines in Belgijcem Rikom. Takoj, ko sem videl, kdo sestavlja mojo ekipo, sem bil zelo zadovoljen, saj sem vedel, da so vsi zelo dobri tekmovalci. Tekmo je začela Ines in zaradi malo slabšega plavanja predala štafeto na 10. mestu, potem sem nastopil sam in dal res vse od sebe in ekipi tako pridobil tri mesta, torej sem predal kot sedma štafeta. Za mano je nastopila Libby, ki je z odličnim plavanjem ujela tekmovalke pred seboj in tako smo bili kar naenkrat v boju za medaljo. Prvi dve štafeti sta bili kar precej naprej in jasno je bilo, da sta 1. In 2. mesto oddana. V ozadju pa so se za tretje mesto borile tri štafete vključno z našo. Na koncu je na žalost malo zmanjkalo moči, vendar končno 5. mesto je odličen rezultat.

S tem sem svoje nastope na Olimpijskih igrah mladih zaključil. Moram pa priznati, da je celotna olimpijska izkušnja zares nekaj posebnega. Od prireditve doma na Kongresnem trgu, ko smo se člani slovenske mladinske reprezentance predstavili slovenski javnosti, do dolgega potovanja na drugi kontinent, namestitev v pravi olimpijski vasi, udeležba na svečani otvoritvi in prižig olimpijskega ognja, druženje z mladimi iz držav celega sveta ter seveda obisk ostalih tekem in spodbujanje reprezentančnih kolegov. Ter seveda udeležba na uradnem zaključku olimpijskih iger mladih, ki jo je pospremil veličasten ognjemet. Res sem vesel, da se mi je uspelo uvrstiti na Olimpijske igre mladih, kjer sem preživel 20 nepozabnih dni, spletel ogromno zanimivih poznanstev in pridobil veliko novih izkušenj.

Pred mano je sedaj kakšen mesec počitka, nato pa sledijo priprave na novo triatlonsko sezono, kjer bom nastopal v kategoriji starejši mladinci. Tako uspešna sezona pa ne bi bila možna v kolikor me na moji športni poti ne bi podpirali starši, sorodniki in prijatelji. Takšni uspehov tudi ne bi dosegle brez ekipe, ki stoji za mano - trenerja Klemna Laurenčaka ter Grege Zoreta ter Leona Obreza, ki je bil spremljevalec na največ tekmah ter Monike Povšič, ki vodi poslovni del ekipe Jan Škrjanc Triathlete. Nenazadnje pa vseh teh uspehov ne bi bilo brez sponzorjev, ki mi zvesto stojijo ob strani finančno in materialno ter mi tako pomagajo zasledovati moje športne cilje. Njim gre prav posebna zahvala.

Lep pozdrav do naslednjega zapisa,

Jan

Ključne besede: olimpijske igre mladih; tekma; Buenos Aires; Argentina; mešana štafeta; triatlon; triatlonska sezona