Polno poletje tekem

september 2018

Zadnja močnejša tekma pred kvalifikacijami za Olimpijske igre mladih je bila tekma za Evropski pokal za mladince v Kitzbühelu v sredini junija. Tekmovanje je potekalo v formatu polfinale-finale. Konkurenca na tekmi je bila izredno močna kot običajno na Kitzbühelski tekmi je, zato sem si kot prvi cilj zadal uvrstitev v finale. Z dobrim nastopom v polfinalu sem se v finale prebil, vendar z nekaj sreče, saj sem zasedel prav zadnje mesto, ki je še vodilo v finale. Sledilo je finale 30 najboljših, kjer sem uspel splavati s prvo grupo in uvrstiti med dobitnike točk, na dobro 15. mesto. Glede na konkurenco in na to, da sem se v finale uvrstil kot zadnji sem bil z rezultatom zadovoljen.

Pred udeležbo na kvalifikacijah za Olimpijske igre mladih v Banyoles v Španiji v juliju, sem kot zadnjo tekmo v juniju izvedel nastop še na domači tekmi Triatlon Kamnik v Kamniku in zasedel prvo mesto v kategoriji in drugo mesto absolutno. Še pred domačo tekmo pa sem uspešno zaključil drugi letnik Gimnazije Šiška.

V juliju je kot prva sledila najpomembnejša tekma te sezone, kvalifikacije za Olimpijske igre mladih v Buenos Airesu v Argentini oktobra 2018. Na tekmo sem odšel z željo, da se mi uspe kvalificirati, čeprav nisem bil popolnoma prepričan, da mi bo uspelo. Pred tekmo sem se počutil odlično in bil sem izjemno motiviran. Takoj po štartu sem se v vodi veliko pretepal in do prve boje priplaval v precej slabem položaju, vendar sem potem prehitel nekaj tekmovalcev in tako iz vode prišel z drugo večjo skupino. Na kolesu smo dobro sodelovali, saj smo si vsi želeli ujeti skupino pred nami, kar nam je v zadnjem krogu tudi uspelo. Po dobri menjavi sem na tek odšel med prvimi. Tudi na teku sem se počutil odlično in lahko sem tekel z tekmovalci, ki so običajno hitrejši od mene. Na koncu sem v cilj prišel kot 14. vendar je bil pred mano tekmovalec iz Nove Zelandije in pa dva predstavnika Francije. Zaradi pravila, da se na OI mladih uvrsti samo po en tekmovalec iz vsake države, je 14. mesto zadostovalo za uvrstitev na Olimpijske igre mladih. Uvrstitve sem bil zelo vesel, saj je bil to moj največji cilj pred začetkom sezone.

Sledil je moj prvi nastop na Evropskem prvenstvu za mladince v Tartu v Estoniji, kjer sem zasedel 29. mesto in si s tem zagotovil nastop na svetovnem prvenstvu na Golden Coast v Avstraliji v septembru, katerega pa se zaradi udeležbe na Olimpijskih igrah mladih nisem udeležil. Sem pa dokazal, da sem kot mlajši mladinec dovolj konkurenčen, da lahko osvojim mesto na svetovnem prvenstvu.

Za tem je sledil nastop na tretji tekmi za Evropski pokali v Rigi, kjer sem z dobro tekmo izenačil najboljši letošnji rezultat in sicer 6. mesto. Po tej tekmi sem si vzel nekaj dni oddiha brez treningov na morju. V sredini avgusta sem se odpravil v Loutraki v Grčijo na 14-dnevni ETU Development camp, kateremu je sledilo moje zadnje tekmovanje na Evropskem prvenstvu za mlajše mladince. Zavedal sem se, da rezultat ne bo vrhunski, saj sem imel pred to tekmo počitek in tako sem v B finalu zasedel 9. mesto. Dobro pa smo nastopili Slovenci v ekipi mešanih štafet, kjer smo se do zadnjega borili za uvrstitev med top 10 reprezentanc, na koncu pa zasedli 13. mesto. Sledila je še ena ponesrečena tekma in sicer za Evropski pokal v Zagrebu na Hrvaškem, kjer sem se uvrstil na 34. mesto, čemur je predvsem botrovala velika utrujenost.

Že čez teden dni sem na Balkanskem prvenstvu na Ohridu v Makedoniji s solidno predstavo osvojil drugo mesto in s tem veliko število točk za skupi seštevek za Evropski pokal za mladince. Vse točke osvojene na letošnjih tekmah za Evropski pokal ter Balkansko prvenstvo so zadostovale za končno skupno 8. mesto v skupnem seštevku tekmovanja za Evropski pokal za mladince. Osvojeno skupno 8.mesto je odlično izboljšanje lanskoletnega rezultata, hkrati pa sem s tem rezultatom najboljši slovenski mladinec ter drugi najboljši mlajši mladinec v Evropi.

Lep pozdrav do naslednjega zapisa,

Jan

Ključne besede: tekma; Španija, kvalifikacije, triatlon; olimpijske igre mladih; evropsko prvenstvo; evropski pokal za mladince; Kamnik; Estonija; Grčija; Hrvaška; Makedonija